Saturday, January 3, 2015

Vai statuss "Valsts ģimnāzija" ir tā vērts? :: secinājumi

Pirmajā acu uzmetienā dati par vidusskolu centralizēto eksāmenu (CE) rezultātiem nepārsteidz - skolu priekšgalā pārliecinoši izvirzījusies Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. No krietna attāluma tai seko pārējās Valsts ģimnāzijas plecu pie pleca ar atsevišķām talantīgajām vispārizglītojošajām vidusskolām. Un tām tuvojas lielā, cieši salipusī masa - dažāda līmeņa vispārizglītojošās vidusskolas, kur karavānu dzen uz priekšu ģimnāzijas. Ir arī atsevišķas skolas, kas aizelsušās krietni atpaliek pat no pēdējā karavānas dalībnieka.

Par Rīgas Valsts 1. ģimnāziju
Pasteigšos priekšā ar atklājumu no nākamā bloga ieraksta vizualizācijas: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija ir izcila septiņcīņniece, kura ne vienmēr gūst pirmo vietu, taču vidēji visās disciplīnās tai ir ļoti labi rezultāti. Protams, matemātikas disciplīnā tā apsteidz pārējās skolas vismaz par diviem apļiem.

“Rīgas efekts” 3-4% apmērā

Salīdzinot Rīgas un ārpus-Rīgas skolas, var novērot, ka visu trīs tipu skolās - vispārizglītojošās vidusskolās, ģimnāzijās un Valsts ģimnāzijās - pastāv 3-4% atšķirība. Domājams, ka Rīgas skolām ir vieglāk piesaistīt talantīgos mācībspēkus, jo attālums līdz skolai nav tik izšķirošs kā rajonos. Varbūt arī Rīgas skolēni ir motivētāki, nezinu.

Atsevišķas vispārizglītojošās vidusskolas - izcilnieces

Jāuzteic ir atsevišķas vispārizglītojošās vidusskolas, kas CE rezultātu ziņā ir vienā līmenī ar Valsts ģimnāzijām. Un man uzreiz rodas jautājums, vai šīs izcilnieces saņem arī papildus atbalstu par sasniegto un noturēto augsto līmeni? Jāpiebilst, ka Valsts ģimnāzijas par saglabāto statusu saņem papildus 10% pedagogu darba samaksas fondam.

Vidusskolas, kuru pēdējo 5 gadu vidējais CE rezultāts ir 70% un virs 70%:
Rīgas 49. vidusskola - 70%
Rīgas Centra humanitārā vidusskola - 71%
Rīgas 64. vidusskola - 72%
Rīgas Franču licejs - 73%

Špoģu vidusskola - 70%
Rēzeknes 1. vidusskola - 72%
Daugavpils Krievu vidusskola - licejs - 73%

Ģimnāzijas neviennozīmīgais zīmols

Ja Valsts ģimnāzijas pārliecinoši ierindojas vidusskolu priekšgalā, tad ģimnāzijas eksāmenu rezultātu ziņā varētu uzskatīt par vienkārši labām vispārizglītojošajām vidusskolām, bet ar lielu audzēkņu skaitu. Precīzāk, ģimnāzijām Rīgā zīmols rezultātu ziņā ir adekvāts (izņemot Pļavnieku ģimnāziju), bet ārpus-Rīgas ģimnāzijas neizceļas starp citām vienkārši ļoti labām vispārizglītojošajām vidusskolām.   

Tālākai izpētei
Nākamajā ierakstā attēlošu CE rezultātus pa eksaktajiem un valodu priekšmetiem. Te arī atklāsies disciplīnas, kurās Rīgas Valsts 1. ģimnāziju apdzen mazās rajonu vidusskolas.
Bet aiznākošajā ierakstā būs interaktīva vizualizācija, kur varēs apskatīt savas skolas pozīciju dažādajās disciplīnās.
Un aizaiznākošajā ierakstā būs uz kartes novietotas labākās vidusskolas, lai pārliecinātos, vai talantīgam skolēnam jebkurā Latvijas nostūrī ir pieejama Top 25 jeb labākās ceturtdaļas vidusskola. Un cik km rādiuss skaitās pieejams?

Bet pagaidām var palasīt par ģimnāziju un Valsts ģimnāziju statusiem šeit.

No comments: