Sunday, January 4, 2015

Valsts ģimnāzijas - siltumnīcas eksakti orientētajiem:: secinājumi

Ienirstot dziļāk datos par centralizēto eksāmenu rezultātiem, atklājas jaunas un mazāk apspriestas šķautnes.
Vizualizācijā redzams, ka izvēles eksakto mācību priekšmetu eksāmenos latiņu tur Valsts ģimnāzijas. Savukārt, valodu priekšmetu eksāmenu rezultātu priekšgals ir raibāks - vispārizglītojošās vidusskolas un ģimnāzijas pašapzinīgi ierindojas starp Valsts ģimnāzijām, dažkārt pat pārspējot tās.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija eksāmenu septiņcīņā

Šķiet, ka Rīgas Valsts 1. ģimnāziju (RV1Ģ), tāpat kā Rīgas Ekonomikas augstskolu (SSE RIGA) par kādu īpašu Stikla pili visvairāk uzskata tie, kas tur nav mācījušies. Es nemācījos RV1Ģ, bet tās izrāviens matemātikas disciplīnā (vidējais pēdējo piecu gadu rezultāts ir 88%), manuprāt, ir tiešām unikāla specializācija. Unikāla - jo neviena cita skola ar specializāciju tādu izrāvienu eksāmenu rezultātos neuzrāda.
Piemēram, Rīgas Angļu ģimnāzija, kas specializējas angļu valodā un atvēl daudz vairāk akadēmiskās stundas šim mācību priekšmetam, uzrāda ļoti labus, bet ne neparasti labus rezultātus - vidēji 78%.
Iepriekš rakstīju: “Rīgas Valsts 1. ģimnāzija ir kā izcila septiņcīņniece, kura ne vienmēr gūst pirmo vietu, taču vidēji visās disciplīnās tās skolēniem ir ļoti labi rezultāti.” Tā piemēram, bioloģijā Siguldas Valsts ģimnāzija to nedaudz pārspēj. Tāpat ķīmijā to dara Preiļu Valsts ģimnāzija. Latviešu valodā otrajā vietā RV1Ģ atstāj Rīgas Franču licejs, bet angļu valodā - Rīgas Centra humanitārā vidusskola.

Topošo fizmatu un mediķu siltumnīcas

Esošie skolu reitingi ne pārāk palīdz 9. klases skolēnam, kas interesējas par fizikas-matemātikas prāta mežģiem, vai arī sapņo nēsāt balto farmaceitu vai ārstu halātu. Reitingi nepasaka, kuras skolas ir spēcīgākas attiecīgajos novirzienos. Lēmumu par piemērotāko vidusskolu palīdzētu pieņemt kāds interaktīvāks rīks, bet arī vienkārša skolu filtrēšana var līdzēt.
Valsts skolas, kurās ķīmiju un bioloģiju kārto vidēji vismaz 5 skolēni ar rezultātu vidēji virs 70% (abos mācību priekšmetos): Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas Valsts 3. ģimnāzija, Daugavpils Krievu vidusskola - licejs un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija.
Ir arī vairākas citas skolas, kas ir spēcīgas vai nu bioloģijā, vai ķīmijā.
Tāpat ir arī 10 valsts uzturētas vidusskolas, kurās fiziku kārto vidēji vismaz 5 skolēni ar rezultātu vidēji virs 70%.

Krievu valodas eksāmens - vienkārši! Vai arī nē.

Mani satrauc pārsteidzoši labie rezultāti krievu valodas eksāmenā. Ja nu tas bija vieglāks par eksāmenu angļu valodā?! Eksāmens, kura pēdējo gadu vidējais līmenis visā valstī ir 71%, varētu tiešām likties par vieglu.   
Bet ņemsim vērā, ka tas ir izvēles svešvalodas eksāmens, kur vairums kārtotāju ir no skolām ar mācībām latviešu valodā. Tie varētu būt skolēni, kuri nāk no daudzajām ģimenēm, kur mājās runā krievu valodā. Ja šiem skolēniem jāliek eksāmens viņu dzimtajā valodā, bet svešvalodas sarežģītības līmenī, tad rezultāti neliekas vairs tik pārsteidzoši.
Bet teikt, ka krievvalodīgie zina labāk savu dzimto valodu par latviešiem, arī nebūtu pareizi. Galu galā, latviešu valodas eksāmens ir obligāts, tātad to kārto arī skolēni, kuri latviešu skolās vienmuļākajās stundās sapņo krievu valodā, kā arī skolēni, kuriem latviešu valodas eksāmena rezultāts “nekur dzīvē nenoderēs”.

No comments: